Logiraj se  |   Registriraj se
Kratki spoj
Facebook - Kratki spoj Twitter - kratki spoj
 

Novosti


Zbog prezaposlenosti broj samaca raste

Prognoze njemačkog futurologa Matthiasa Horxa strelovito su obišle svijet: trend neudanih žena i neoženjenih muškaraca, koji sve više zahvaća Europu i Ameriku, stabilno će rasti na štetu konvencionalne bračne zajednice. Horx predviđa da će sljedećih godina biti sve manje brakova, da će se broj samaca povećati čak 30 posto, a može se očekivati i porast majčinskih domaćinstava i parova istoga spola. Značajno će porasti broj muškaraca samaca u dobi između 25 i 40 godina koji će i dalje težiti braku, ali će se sve teže na njega odlučivati. Kao jedan od uzroka samovanja muške populacije spominje se frustriranost ženskim obrazovanjem i samostalnošću. Ti zaključci “Futurološkog instituta” u kojemu je Horx zaposlen rezultat su ispitivanja budućih oblika života u Njemačkoj, Švicarskoj i Austriji. Odgovornost za samovanje – kao novu formu života – pripada tzv. bum generaciji rođenoj šezdesetih godina prošlog stoljeća koja je odbacila ideologiju pater familiasa i žene kao društvenog ukrasa.

Formiranje nove populacije – samaca – potkrijepili su i rezultati zadnjeg popisa stanovništva u Italiji, koji su pokazali da tamo živi devet milijuna samaca, a svi znamo da Italija slovi za tradicionalnu katoličku državu (isto kao i Hrvatska) gdje je obitelj svetinja.

A što je sa Hrvatskom. Nažalost, točnih podataka nema. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj živi oko 700 tisuća samaca, a od toga samo u Zagrebu oko 200 tisuća. Samci su skupina izvan svake ozbiljne analize i statistike, a ruku na srce, nije lako ni izračunati točan broj. Netko je samac tjedan dana, a netko deset godina.

Međutim, samci u Hrvatskoj, ako je suditi po većini provedenih anketa i novinskih članaka, svoj status doživljavaju privremenim i ne taje da nisu odustali od potrage za mitskom drugom polovicom, od koje ne očekuju ni produženje vrste, ni materijalnu i praktičnu sigurnost, a ni jamstvo da će se netko brinuti za njih pod stare dane. Njihova vodilja sadržana je u citatu iz “Malog princa” o tome kako je bitno očima nevidljivo, a čovjek samo srcem dobro vidi…

Međutim, samcima je danas, kao nikad dosad, teže naći srodnu dušu. Razlog je jednostavan – nedostatak vremena. Užurban način života, puno rada i malo novaca uzrokovali su sve veći broj samaca. Danas su rijetki oni koji rade od 8 do 16 (ili od 9 do 17). Većina ih ostaje puno duže na poslu i preumorni su za traženje bilo kakvih poznanstava.

Upravo zato, svima njima, ai i naravno ostalima, speed dating nudi ono što sami, zbog nedostatka vremena, ne mogu pronaći, a htjeli bi. Upoznavanje pregršt zanimljivih ljudi za kratko vrijeme gdje će im se netko sigurno svidjeti. A kasnije – tko zna...

Vrijedi pokušati, jer tko ne proba, neće ni saznati.

ULAZNICE PULA
2023-06-02
ULAZNICE SVIBANJ
2023-05-08
VEGAN SPEED DATE
2023-03-30


Naslovnica  |   Raspored  |   Detalji  |   Savjeti  |   Pravila i uvjeti


Copyright - Kratki spoj